De ultieme mystery shopper gids!

Laatste update: maandag 18 maart 2019

Geschreven door

Stijn Preuveneers

Mystery shopping rapport op een Imac.

Ben je in jouw zoektocht op het internet op deze pagina terecht gekomen? Dan ben je hoogst waarschijnlijk op zoek naar een leuke manier om wat bij te verdienen! Je bent in jouw zoektocht zeker en vast al op het woord ‘mystery shopping’ gebotst en jouw interesse is geprikkeld, maar je mist nog duidelijke informatie over dit onderwerp. Wel, zoek niet verder: Je hebt de juiste pagina gevonden! Hieronder leggen we jou exact uit wat mystery shopping inhoudt: waar je op moet letten, de “do’s and don‘ts”, wat je mag verwachten van vergoeding en nog veel meer. Zo kan je voor jezelf uitmaken of mystery shopper worden ook voor jou een leuke bijverdienste kan worden!

Waarom bestaat mystery shopping?

In het kort: mystery shopping is een onderzoeksmethode waarbij de dienstverlening van bedrijven wordt beoordeeld.

Er wordt vooral gekeken of de medewerkers van deze bedrijven de interne afspraken i.v.m. deze dienstverlening nakomen. Met andere woorden: verlenen ze de dienst in de vorm en op de wijze waarop ze zijn geïnstrueerd? De kracht van dit type onderzoek ligt in het feit dat de beoordeling van de dienstverlening ‘ter plaatse’ gebeurt, in de natuurlijke setting van het bedrijf. De resultaten zijn net daardoor heel waarheidsgetrouw en geven de bedrijven het juiste inzicht om bij te sturen waar het nodig mocht zijn.

Wat moet je als mystery shopper net doen?

Omdat de waarde en de kracht net ligt in dat waarheidsgetrouwe, hoef je als mystery shopper niks speciaals te doen. Geen gekke verkleedpartijen, geen pruiken of valse snorren, geen “fake accent”, kortom: geen Sherlock Holmes toestanden.

Als mystery shopper gedraag je je altijd als een normale klant. Dat lijkt makkelijk, maar geloof ons, het is niet zo simpel als het lijkt! Probeer maar eens normaal te doen terwijl je bijvoorbeeld het aantal wachtende klanten voor jou aan de kassa moet tellen, de juiste zin van begroeten moet onthouden of moet aansturen op het verkrijgen van informatie over een heel specifiek product.

Terwijl je doodnormaal moet overkomen, dien je je er tegelijkertijd bewust van te zijn dat je alles in jouw omgeving heel goed moet opnemen, zodat je later een juist verslag kan maken van jouw ervaring. Als mystery shopper moet je dus niet enkel een arendsoog hebben maar ook een vlotte en objectieve pen. Daarbij is foutloos Nederlands schrijven een must!

Neen, mystery shopping is niet voor iedereen weggelegd! Het vraagt zeker wat voorbereiding om een opdracht tot een goed einde te brengen. We zouden zelfs meer zeggen: een degelijke voorbereiding is meer dan het halve werk.

Kan je mystery shoppen leren?

Volmondig ja!
Zoals bij veel zaken in ons leven, kan je mystery shopping zeker leren. Het is een leerproces waarbij je zal merken dat jouw voelsprieten en opmerkingsgave verbeteren naarmate je opdrachten afwerkt. En dat zijn talenten die je zeker ook in andere facetten van jouw leven kan aanwenden!

Het leuke is ook dat je de tijd krijgt om het aan te leren. Je kan immers zelf kiezen welke opdrachten je wil doen of niet. Voor jouw eerste ervaringen kies je dus best niet dadelijk de meest ingewikkelde opdracht waarbij je 101 zaken moet onthouden. Gun jezelf zeker de tijd om je te bekwamen in ‘the art of mystery shopping’! Geduld is ook hier een mooie deugd.

Hoe kan ik mystery shopper worden?

Google gewoon even ‘mystery shopper’ en je krijgt dadelijk een aantal verwijzingen naar websites van onderzoeksbureaus waarbij mystery shopping de corebusiness is.

Bij velen van hen dien je je gewoon even aan te melden en een aantal zaken te specifiëren zoals jouw geslacht, leeftijd, adres,… Eenmaal in hun database, hangt het verkrijgen van opdrachten af van hun manier van werken. Bij de meeste is er een platform aanwezig waarop je zelf de opdrachten kan aanduiden die je wenst uit te voeren. Krijg je hiervoor een bevestiging in jouw mailbox, dan mag je voor hen op pad gaan.

Bij anderen zal je geen platform vinden en krijg je gewoon regelmatig een nieuw aanbod van opdrachten op jouw maat in je mailbox waaruit je kan kiezen. Dat is ook de manier waarop wij werken. Bij beide manieren is er echter 1 constante: je bent volledig vrij om te kiezen wat je wil doen! Super, niet?

Hoe weet ik waar ik op moet letten?

Zoals hierboven al even aangehaald, is een goede voorbereiding van een opdracht het halve werk. Meer zelfs!

Ben je bij de gelukkigen en mag je op pad gaan voor een bepaalde opdracht, dan krijg je voor deze opdracht een duidelijke uitleg doorgestuurd. Dit wordt meestal de briefing genoemd: een document met uitleg van wat je dient te doen, waar je op moet letten, wat je dient te vragen of juist net niet! Onnodig te zeggen dat je dit document steeds heel goed dient door te nemen alvorens je nog maar door de voordeur stapt.

Na jouw bezoek wordt er van jou verwacht dat je al jouw bevindingen noteert. Dit gebeurt veelal aan de hand van een vragenlijst die je ook op voorhand meekrijgt en kan inkijken. Je zal merken dat naast de vele ja/nee-vragen er soms ook gevraagd wordt om jouw bevindingen te staven met een kleine tekst. Hier is objectiviteit en foutloze spelling zeer belangrijk!

Haal die dt-regels dus maar van onder het stof!

Welke opdrachten mag ik verwachten?

Omdat mystery shopping in alle segmenten van het bedrijfsleven wordt toegepast, zijn de opdrachten altijd heel verschillend. En dat maakt het juist superleuk! Geen kans op een bore-out in deze job.

Op maandag beoordeel je de klantvriendelijkheid in een winkelketen, dinsdag evalueer je de toppings op jouw pizza, woensdag vraag je een offerte aan voor een herstelling van jouw wagen, donderdag kom je te weten hoeveel jouw huis waard is en vrijdag spoel je dit alles door met een lekkere lunch. Alles is mogelijk en alles kan.

Natuurlijk heb je zelf de hand in het aantal opdrachten dat je krijgt toegewezen. Ben je plichtbewust en volgen jouw rapporten steeds snel na jouw bezoek, schrijf je foutloos en kom je je afspraken na, dan mag je zeker zijn dat je als mystery shopper veel werk zal hebben. Onderzoeksbureaus zoals wij zijn namelijk steeds op zoek naar goede enquêteurs en hebben ze het geluk zo een witte raaf als jij te vinden, dan zetten ze die maar al te graag in!

Hierbij moet je natuurlijk wel uitkijken dat je niet te snel naar dezelfde plaats wordt teruggestuurd. Want éénmaal je bent herkend, ben je als het ware verbrand en duurt het een hele tijd voor je voor dat specifieke project terug kan worden ingeschakeld.

Wat gebeurt er met mijn rapporten?

Jouw rapport zal ten eerste grondig gelezen worden door de projectmedewerkers, daarna wordt het rapport doorgegeven aan de klant. Jouw gegevens zijn zeer waardevol een klant want ze weten precies wat ze wel en niet goed doen gedurende het hele bezoek. Jouw uitleg dat de verkoper je een compliment gaf over jouw kapsel kan perfect voorkomen in een bedrijfspresentatie! Wees wel voorzichtig met wat je opschrijft, bedrijven nemen hun mystery rapporten zeer ernstig, soms kan met enkel jouw rapport een probleem opgelost worden die het bedrijf niet ziet. Sommige zaken zoals onvriendelijke medewerkers, slechte baktijden of onnette winkels kunnen pas aangepakt worden als iemand de winkel hiervan op de hoogte brengt. Mystery shopping is dus niet alleen een leuke bijverdienste, maar je maakt de wereld een tikkeltje beter door managers te helpen met hun problemen op te lossen zodat zij ons, de klanten, nog beter kunnen verwennen.

Wat kan ik bijverdienen?

Ook hier hangt veel af van welk project je net gedaan hebt. Sommige projecten zijn wat moeilijker en vragen meer voorbereiding dan andere. Hier ligt de vergoeding dikwijls hoger. Een gemiddelde in de markt meegeven is moeilijk, daarvoor kan je je best inschrijven bij ons of de andere bureaus.

Meestal is hierin ook alles inbegrepen, zoals vervoers- of andere kosten. Hou daar dus steeds rekening mee zo gauw je een opdracht aanvaardt. Het is daarom altijd handig wanneer je projecten kan combineren of projecten uitkiest die in jouw buurt liggen en waar je niet noodzakelijk de auto voor nodig hebt. Het kan soms ook voorkomen dat je bij een bepaald project een aankoop dient te doen. Bekijk jouw vergoeding dan hier als een leuke korting. Meestal zie je deze vergoeding na enkele weken op jouw bankrekening verschijnen.

Wat mag ik bijverdienen?

Wil je exact weten wat je mag bijverdienen om niet teveel extra belastingen te moeten betalen, dan ga je best inlichtingen inwinnen bij jouw syndicaat. Zij kunnen jou dit aan de hand van jouw huidig statuut (werknemer, werkloos, gepensioneerd,…) duidelijk uitleggen. Niks zo frustrerend dan op het einde van de rit bemerken dat je teveel hebt bijverdiend en extra wordt belast. De bedoeling is immers om een leuk extraatje over te houden.

Krijg ik een contract?

Als mystery shopper werk je dan wel ten dienste van een onderzoeksbureau, maar er is geen werkgever – werknemer relatie. Dat betekent dat je geen contract krijgt en dat de vergoedingen bruto worden uitbetaald. Je bent zelf verantwoordelijk voor de afdracht van de eventueel verschuldigde inkomstenbelasting. De onderzoeksbureaus waarvoor je werkt moeten wel één keer per jaar het totaalbedrag van de aan jou uitbetaalde vergoedingen doorgeven aan de belastingdienst. Daarom dus dat je best zelf inlichtingen inwint over wat je mag/kan bijverdienen.

Hoe zit het mijn privacy?

Aangezien jij een “Mystery” shopper bent, moet je ook wel.. mysterieus blijven.. Jouw persoonlijke gegevens zoals adresgegevens of nog belangrijker jouw naam zullen uiteraard niet doorgegeven worden aan de klant. Onderzoeksbureaus gaan ook respectvol met jouw privacy om, contactgegevens worden enkel gebruikt om mystery shoppers op de hoogte te houden van nieuwe opdrachten. In geen enkel geval zal een onderzoekbureau jouw persoonsgegevens misbruiken!

Met andere woorden jouw privacy wordt gerespecteerd zowel bij de onderzoeksbedrijven als bij de klanten. Wil je ‘vergeten’ worden, dan kan je altijd je project manager contacteren en die hoeft maar op de knop te drukken!

Aankomend event

Ontvang de nieuwsbrief!


Volg ons

Meest Gelezen

Pin It on Pinterest